ORIGINELE TIP: met Turpitour door Brussel

STAND-UPCOMEDY IN DE BUS

GESCHREVEN VÓÓR DE PANDEMIE

Deel dit artikel met uw collega's

Net voor het uitbreken van de coronapandemie reserveerden we een plaatsje in de Turpitour-bus. Het concept van Turpitour is simpel maar sterk: in plaats van een klassieke stadsgids voert een comedian het woord vooraan in de bus. “We laten ons inspireren door politieke schandalen en lachen er eens goed mee.”

Geen Brussels-bashing

Turpitour is afgeleid van het Franse woord “turpitude”, wat zoveel betekent als verdorvenheid of schandelijke daad. En als je het zo letterlijk interpreteert, zou je van Turpitour een rondje Brussels-bashing kunnen verwachten. Maar dat is het niet!

Het concept van deze stadsrondleiding door een comedian ontstond net in een periode dat er onder meer door de aanslagen en de slechte toestand van de tunnels kritiek op Brussel was te horen. Jean-Michel Briou, de bedenker van Turpitour, oordeelde dat onze hoofdstad op basis van die slechte verhalen zich net zo goed een sympathiek imago zou kunnen aanmeten. En uiteindelijk reed in 2018 de bus van Turpitour een eerste keer door de Brusselse straten. Per rit kunnen initieel dertig mensen mee aan boord, maar dat aantal wordt de komende maanden door de coronamaatregelen fors verminderd. Het busje is eigendom van B-Travel uit Perwez.

Vanaf eind september 2020 programmeert Turpitour opnieuw rondritten in Brussel. Door de coronamaatregelen zal het aantal passagiers beperkt worden. De initiatiefnemers van Turpitour bestuderen de best mogelijke manier van gidsen, met respect voor social distancing.

Iedereen is koning

Onze eerste kennismaking met Turpitour op een druilerige zondagmiddag start met een slechte grap. Wanneer alle deelnemers hebben plaatsgenomen en chauffeur Jean-Louis vertrekkensklaar is, blijkt comedian Oscar te laat…Gelukkig houdt de comedian zijn achterstand alsnog binnen de perken en weet hij er zich met grapjes meteen uit te praten. “Iedereen is koning, en ik ben de koning van het uitslapen”, flapt Oscar er uit, terwijl hij zijn kepie van Turpitour wegwerpt en in de plaats even een kroon opzet.

Een kilometer verderop, aan het Park van Vorst, waagt de comedian zich aan de fratsen en affaires van Leopold II.

Onderweg van de ene naar de andere locatie met schandaal of pittig verhaal zijn geluidsfragmenten van een grappige historicus of een toepasselijk lied te horen. Die stukjes zijn bijzonder geslaagd en zorgen voor een evenwichtige afwisseling.

Vlot door Brussel

Aan boord van de Turpitour-bus bewegen we ons heel vlot door Brussel. “Het is goed dat we dit met een kleinere bus doen”, benadrukt Jean-Louis, chauffeur van dienst tijdens onze rit. “Met grotere bussen moet je het traject aanpassen en verliezen de inzittenden veel van de verhalen.

Dankzij deze kleinere bus die we voor de Turpitours inzetten, kunnen we door smallere straten rijden en op een mooie plaats als de abdij ven Terkameren halt houden. Alleen bij grote manifestaties of evenementen in het centrum wordt van het standaardparcours afgeweken. Maar ook dan komt dat kleine busje van pas om zich wendbaar door het Brusselse verkeer te begeven.”

Plus- en minpunten

(+)

  • Originele stadsverkenning per bus
  • Een bekwame comedian die zijn toeschouwers gedurende de hele rit weet te entertainen.

(--)

  • Voorlopig enkel in het Frans maar de Nederlandstalige tour wordt momenteel geconcretiseerd.
  • Op het start- en eindpunt in Sint-Gillis is er geen busstrook of parking voorzien.